Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tőle kaptam

 

28 éves anyám csodahelyét elhagyva, bömbölve harcoltam teret magamnak az idegen világban. Kínzottan, kicsit még születés-csúfan is a nagyanyám hasonmását látták bennem.
"Te gyerek, akkora voltál a többi közt, hogy akár az anyjuk is lehettél volna" - emlegette sokszor nevetve.
Sokat kínlódott velem, a penészvirággal, aki mégiscsak megmaradt, a mostoha körülmények dacára is.
Alig 1 évesen, amikorra a szót, hogy "tank" tisztán ejtettem, gyakran szaggatta az éjszakát a géppuskák ropogása és a tankok fordulós csikorgása. Nehéz volt a tejet-követelő, önző éhségemet csillapítani. Apám félt, nem mozdult, anyám indult hosszú útnak tejért a vasút túloldalán élőkhöz. A tankból fél testtel kilógó géppuskás ruszki vigyorogva szegezte rá fegyverét, de aztán intett, hogy tűnjön el.
Napszámból hazaérve, holtfáradtan is mesélt, és amikor lelkesedése az álma határán alábbhagyott, méltatlankodva replikáztam: "....anyaaaa!, nem zse-zse-zse, hanem mondd tovább, mert még nem értél a végére..."
2 éves káromkodós korszakomat is sikeresen túlélte.
Mindenkinek azt mesélte, milyen jó vagyok, pedig egy fél fiú virtusságával bírtam. A régi fa villanyoszlopok beton nehezékén kúsztam nap, mint nap, s az éles betoncsipke-szelte nadrágom féloldalt kinyíló részét öklömnyi öltésekkel próbáltam eggyé varázsolni.
Gyors- és gépírni tanult, de abba kellett hagynia. Gyakran írtam helyette leckéjét, formálgattam a kacskaringós jeleket, és mosolyogva zártam magamba a kusza rajzok tartalmát. Finoman irányítgatott, mivé legyek.
Az akkortájt még ütős írógépekhez folyton-edzett kezek kellettek, edzette hát az enyéimet. Fát vágtam-vágtunk, fűrészeltünk, betonoztunk. - Úgy dolgozz, mondta, hogy sose vegyék ki a munkát a kezedből!
Csodamód tud még ma is beszélni, mesélni, főleg a gyerekkoráról, a szüleiről, a család zsellérföldjéről, a summásságról. Fantáziája kimeríthetetlen.
Életet kaptam tőle, fontos útravalókat, amit szófogta köszönet nélkül vittem magammal, s csak most eszmélek rá, mennyit is érnek.
 

http://www.youtube.com/watch?v=VmcT_RPSJDo&feature=related

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.